פטור ממס הכנסה על פנסיה
בדרך כלל,פנסיה חייבת במס רגיל לפי שיעור המס השולי של הפורש כמו חישוב מס על שכר,בלי התייחסות לגיל הפורש.אולם חלו שינויים בסעיף 9א לפקודת מס הכנסה וכיום ניתן לקבל פטור ממס הכנסה על פנסיה עבור מי שהגיע לגיל הזכאות ומקבל קצבה (לפי המאוחר) או במקרה שנקבעה נכות בשיעור של לפחות 75% עם אישור מביטוח לאומי.
אך קודם צריך להבין איזה סוגי קצבאות בכלל יש ומה ההבדל ביניהם:
ישנם שני סוגים של קצבאות פנסיה- קצבה מזכה וקצבה מוכרת.קצבה מזכה היא החלק שהפקיד המעסיק בפנסיה או שהפקדתם בעצמכם בתשלומים פרטיים.ואילו קצבה מוכרת היא קצבה שעבורה כבר שולם מס בעת ההפקדה, כך שקצבה זו פטורה ממס כעת.
לדוגמא, עבור בעלי שכר גבוה מ32,000 ש”ח המעסיק צריך לשלם מס בזמן הפרשת הפנסיה,אם היא עולה 1,813 ש”ח בחודש.כספים אלו נחשבים קצבה מוכרת ויהיו פטורות ממס כאשר יקבל אותם הגמלאי. חשוב לציין שאף שאת קצבת הפנסיה ניתן לקבל החל מגיל 60, הפטור ממס חל רק החל מגיל 62 לנשים ו67 לגברים.
מה אומר סעיף 9א לפקודת מס הכנסה?
סעיף 9א לפקודת מס הכנסה קובע פטור ממס על קצבה מזכה שמקבל יחיד שהגיע לגיל פרישה. כפי שאמרנו הקצבה המזכה היא קצבה המשולמת מאת מעביד או קופת גמל, או קצבה המשולמת על פי ביטוח מפני אובדן כושר עבודה.שיעור הפטור ממס על הקצבה המזכה הוא 52% מתקרת הקצבה המזכה. תקרת הקצבה המזכה עומדת על 9,120 ש”ח נכון לשנת 2023.
הזכאות לפטור ממס על הקצבה המזכה היא לכל יחיד שהגיע לגיל פרישה, בהתאם לחוק הביטוח הלאומי. גיל הפרישה נקבע לפי גיל הגמלאי ותנאי העבודה שלו.
כמו שאמרנו דרך נוספת לקבל פטור היא עבור אנשים שנקבעה להם נכות בגובה 75% לפחות ע”י ביטוח לאומי.
- לקריאה נוספת: החזר מס רכישה
כיצד מקבלים החזר מס על סעיף 9א?
כדי לממש את הזכאות לפטור ממס על הקצבה המזכה, על היחיד להגיש דוח שנתי למס הכנסה. לדוח השנתי יש לצרף אישור על קבלת הקצבה המזכה.במידה ומסתבכים עם הגשת הדוח,אפשר להגיש טופס 161ד לרשות המיסים.מדובר בטופס קיבוע זכויות,בהתאם לטופס,מס הכנסה יקבע את שיעור הפטור ממס לו זכאי מבקש הבקשה.יש לשים לב שמצרפים את כל המסמכים הדרושים יחד עם הטופס בעת ההגשה,שכן קשה מאוד להגיש טופס זה מחדש מהרגע שהוגש לראשונה.
החזר מס על הקצבה המזכה ניתן גם לגמלאים המקבלים קצבה מזכה ממעסיק בחו”ל. במקרה זה, על היחיד להגיש בקשה להחזר מס למס הכנסה, בצירוף אישור על קבלת הקצבה המזכה מהמעסיק בחו”ל.
הטבות מס על רווחי הון
האשר פרטים כאן, ויעצי החזר מס יחזרו לבדיקת הזכאות שלך בהקדם האפשרי.
בישראל,שיעור המס החל על רווחי הון עומד כיום על 25%.מדובר במס משמעותי מאוד בוודאי כאשר מדובר בסכומים גבוהים שהצטברו עם השנים כמו למשל בקרנות פנסיה.אולם גמלאים בני 60 ומעלה זכאים להטבות על מס זה.ההטבות הן:
- גמלאים מעל גיל 60 זכאים לשיעורי מס מופחתים על רווחי הון. שיעור המס המופחת הוא 10% על רווחים עד 81,480 ש”ח, 14% על רווחים בין 81,480 ש”ח ל-116,760 ש”ח, ו-20% על רווחים מעל 116,760 ש”ח.
- גמלאים מעל גיל 67 זכאים לפטור ממס על רווחי הון, עד לתקרה של 16,300 ש”ח ליחיד או 32,600 ש”ח לזוג.
בנוסף להטבות אלו, גמלאים עשויים להיות זכאים להטבות נוספות, בהתאם למצבם האישי. לדוגמה, גמלאים נכים עשויים להיות זכאים לפטור ממס על רווחי הון במלואם ועוד..
סיכום
החזר מס לגמלאים הוא הטבה ממשלתית חשובה שיכולה לסייע לגמלאים להקל על הקשיים הכלכליים הכרוכים ביציאה לגמלאות ולאפשר לגמלאים לקבל החזרים כספיים משמעותיים מאוד.מדובר בתהליך לא מסובך שיכול לחסוך לכם אלפי שקלים בכמה צעדים פשוטים.
גם אם אתם מסתבכים מעט עם הגשת הבקשה,אתם יכולים לפנות לחברה המתמחה בתחום שתסייע לכם בתהליך, אבל אל תוותרו על הזכויות שלכם ועל הכסף שמגיע לכם.