החזרי מס לעצמאיים

העצמאיים בישראל מהווים חלק משמעותי מכוח העבודה במשק הישראלי. בשנת 2023, מנו עצמאיים בישראל כ-2.5 מיליון איש, המהווים כ-20% מכוח העבודהו פועלים במגוון רחב של תחומים, החל ממקצועות חופשיים כגון אדריכלים, עורכי דין, ורופאים, ועד לעסקים קטנים ובינוניים בתחומי המסחר, השירותים, והתעשייה.

עצמאים בישראל

להיות עצמאי במדינת ישראל זה עסק לא קל. אחת הסיבות העיקריות לכך היא גובה הוצאות המיסים. בין אם זה 17 אחוז מע”מ , מס שולי על רווחים או תשלום לביטוח לאומי. אולם רבים מהעצמאיים לא מודעים לכך שהם זכאים לקבל החזרי מס משמעותיים.

בישראל עצמאים משלמים את חבות המס באמצעות פנקס מקדמות שנתי אותו הם מקבלים בתחילתה של כל שנת מס. בסוף כל שנת מס מחויב כל עצמאי להגיש דו”ח שנתי המסכם את כל הכנסותיו באותה שנה.

הדוח חייב להיות מוגש לרשות המס עד ל30.4 בכל שנה עבור השנה שחלפה. לפי הדו”ח קובעים האם הסכום המקדמי אותו שילם העצמאי בתחילת השנה ,מתאים לגובה המס אותו הוא צריך לשלם לפי הכנסתו בפועל. במידה ואכן קיים פער בין הסכום אותו שילם העצמאי לסכום שנקבע על פי הדו”ח, זכאי הנישום להחזר מס

החזרי מס לעצמאיים -איך זה עובד?

אז כמובן שברובם המוחלט של המקרים מבוצעים הליכים להחזרי מס לשכירים אך לפי סעיף 159א לפקודת מס הכנסה בנושא החזר מס יתר בעקבות הגשת הדו”ח, במקרה בו שילם עצמאי בשנת מס יותר מהסכום אותו היה חייב, בין אם בדרך של ניכוי במקור או בדרך אחרת, כאשר הדו”ח הוגש לפי סעיף 131 והיה מבוסס על פנקסי חשבונות או מסמכים נאותים, יהיה זכאי הוא להחזר מס תוך 90 יום מהרגע שהגיש את הדו”ח או בסוף חודש יולי של השנה שלאחר השנה עליה הגיש את הדו”ח לפי המאוחר מבין שני התאריכים.

מקרים בהם ייתכן כי שולם יותר מס מהנדרש:

  • שינוי במצב המשפחתי שלא דווח או לא דווח בזמן (ניתן לבקש החזר מס עד 6 שנים אחורה)
  • עצמאי שאינו מודע לכל נקודות הזיכוי להן זכאי(למשל בגין ילדים,חיילים משוחררים,עולים חדשים וכו).
  • כאשר לא חל דיווח על כל ההפרשות לפנסיה או הפסדים בשוק ההון (במידה והיו).
  • כאשר הנישום הפך לנכה במהלך שנת המס.
  • כאשר העצמאי לא מודע לכל ההוצאות המוכרות אותן הוא יכול לנכות מהכנסתו.
  • כאשר עצמאי עובד גם כשכיר בעבודה נוספת ואינו מבצע תיאום מס.

החזר מס עבור הוצאות מוכרות

אחד הסעיפים החשובים הוא סעיף ניכוי הוצאות מההכנסה חייבת.
רשות המיסים מאפשרת לעצמאים לקזז את ההוצאות שהוצאו לצורך הפקת הכנסה. כך, ההכנסה החייבת עשויה להצטמצם באופן משמעותי.
לדוגמא- נניח בשנה החולפת היה לכם הוצאות רכישת ציוד משרדי שלא דיווחתם למס הכנסה.
ההכנסה החייבת עבור אותה שנת המס תגדל באותו סכום, עליו תשלמו מס שולי באופן מלא למרות שהייתם יכולים להכיר בהוצאה זו כקיטון בהכנסה החייבת ולא לשלם בגינה מס.

יש לשים לב לכך שלעיתים ההכרה היא בגובה החזר מלא, ולעיתים בגובה שיעור אחוז מסוים ממחיר הרכישה בלבד, (כמו למשל עבור רכישת חליפה ייצוגית שמוכרת רק בגובה 80%  מההוצאה).

מה מוכר כהוצאה לצורכי מס?

  • הפקדות לקרן פנסיה, קרן השתלמות ורכישת ביטוח לצורכי אובדן כושר עבודה.
  • הוצאות משרדיות כמו למשל דיו למדפסת, מוצרי קרביץ, חשמל, דואר וכו..
  • לימודים והשתלמויות הקשורים ישירות לפעילות העסק.
  • דמי שכירות למשרד, דמי ניקיון ועוד..
  • הוצאות עבור דלק, חניה, טלפון נייד ותיקוני ואחזקת רכב. במידה ועיקר השימוש הינו לצורך עסקי, ניתן לקזז 66 אחוז מסכום ההוצאה. במידה ועיקר השימוש הינו לצורך פרטי, ניתן לקזז 25 אחוז בלבד.
  • ביגוד שנרכש עבור שימוש לעסק.
  • ריהוט משרדי והוצאות עבור רכוש קבוע, מוכרות גם הם כהוצאה מוכרת לניכוי מס על ידי מה שנקרא “מנגנון פחת”, המאפשר קבלת החזר בגובה אחוז מסוים מההוצאה הראשונית עבור הרכוש.

כמובן שזו רשימה חלקית בלבד שאינה מכסה את כלל ההוצאות המוכרות לצורכי מס.

בנוסף חשוב לציין כי עבור ההוצאות השונות ניתן לקבל החזרים בגובה שונה, ולכן כדאי מאוד להיעזר ביועץ מס או רואה חשבון הבקיא בחוק וסעיפיו.

מהם התנאים להחזר מס?

את החזר המס ניתן לבקש עד תקופה של 6 שנים אחורנית. כלומר, מסוף שנת המס הנוכחית עד 6 שנים אחורה. מעבר ל6 שנים חל חוק התיישנות, לכן חשוב לבדוק זאת כל כמה שנים. בנוסף להחזר המס מתווספים הפרשי הצמדה וריבית. על מנת לקבל החזר מס יש להגיש בקשה להחזר מס לידי מס הכנסה.

ההבדלים בין עוסק פטור לעוסק מורשה:

עוסק פטור הוא עצמאי אשר סך הכנסותיו(הכנסות ולא רווחים) לא עולות על 107,692 ש”ח בשנה. ההטבה העיקרית הניתנת לעוסק פטור היא פטור ממע”מ על העסקאות בעסק.
עם זאת חשוב לשים לב שלא ניתן לקבל החזרים על תשלומים שמלכתחילה לא שולמו. ולכן עוסק פטור אמנם יכול לקבל החזרי מס על תשלומי מס הכנסה(אותם הוא כן משלם) אך לא יוכל לדרוש החזרי מע”מ כחלק מההוצאות מוכרות.

לסיכום:

אם אחד המקרים שהזכרנו למעלה תקפים לגביכם, יתכן מאוד שאתם זכאים להחזרי מס ממס הכנסה.
על מנת לבצע תיאום מס, קודם כל תצטרכו למלא טופס 116 לתיאום בחישוב ניכויי מס. את הטופס יש לשלוח לפקיד השומה באזור מגוריכם האחראי על תיק ניכויי המס האישי שלכם. ניתן גם לשלוח בקשה לתיאום מס ללא טופס ייעודי אך במקרה זה עליכם לציין במכתב את כלל פרטיכם האישיים.

החזר מס לעצמאי
אודות כותב המאמר:
עמנואל שרקי
עמנואל שרקי
בן 25, סטודנט לחשבונאות וכלכלה באוניברסיטה העברית, גר בכוכב יעקב, נשוי שנתיים באושר ועושר.
שתפו את הפסט
אולי יעניין אותך גם
תוכן עניינים