החזר מס על תרומות

בישראל,מערכת המס משמשת כידוע לתיקצוב מוסדות ותשתיות המדינה.אולם מעבר לתפקיד זה,מערכת המס מהווה כלי לקידום מטרות רצויות בעיני המדינה,כמו למשל מיסוי מוצרים לא בריאים(סיגריות אלכוהול וכו..) על מנת להפחית את שימושם או הקלות במס למוצרים ועסקים שתורמים לחברה כמו מוסדות צדקה ועוד..

אחת הפעולות העיקריות אותן המדינה מעוניינת לקדם הוא תרומות מאזרחים למוסדות צדקה ומוסדות ללא כוונת רווח.ולכן המדינה חוקקה את חוק החזר מס על תרומות המאפשר לאזרחים משלמי מס שתרמו כספים לקבל החזרי מס מהמדינה.

מוסדות המוכרים להחזרי מס בגין תרומות

על מנת להיות זכאים לקבל החזר מס ,צריך תחילה לבדוק כי המוסד הציבורי אליו העברתם את התרומה,עומד בתנאים לקבלת תרומות ובשל כך מזכה אתכם בקבלת החזר המס. כמו כן, עליכם לוודא כי הקבלות שהוגשו לכם לצורך ההחזר היו מהגופים העומדים התנאים המפורטים בסעיף 46 לפקודת מס הכנסה.

לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה,על מנת לקבל החזר מס על תרומה למוסד,על המוסד להיות מוגדר כ”מוסד ציבורי”. מדובר במוסד שהוקם כדי לקדם מטרות ציבוריות ללא מטרות רווח.מוסד ציבורי יכול להיות עמותה רשומה (ע”ר) או חברה לתועלת הציבור (חל”צ).
כמובן שלא מספיק לענות על ההגדרות של מוסד ציבורי אלא עליו גם לקבל אישור מרשות המיסים על היותו כזה.

חשוב לברר שהמוסד אליו אתם תורמים את כספכם אכן מוגדר כמוסד ציבורי במס הכנסה כי אחרת לא תוכלו לקבל את החזר המס על תרומתכם.

כיצד מקבלים החזר מס על תרומות

עבור שכירים – יש למלא טופס 116 לחתום עליו ולשלוח לרשות המיסים(יש לשים לב שלא מדובר בטופס החזר מס על תרומות אלא על טופס תיאום מס באופן כללי).בנוסף לכך עליכם לצרף לבקשה קבלות או העתקי קבלות על התרומות אותן שילמתם.בנוסף יש לצרף את תלוש השכר שלכם משום שניתן לקבל החזר מס רק עד גובה המס ששילמתם ולכן מס הכנסה צריך הוכחה כדי לבדוק את זכאותכם.כמו כן עליכם למלא את הטופס בצורה תקנית ולחתום על ההצהרה וכמובן למלא את סכום התרומה.יש מקרים בהם פקיד השומה יבקש מכם דפי חשבון בנק אם שילמתם את התרומה באמצעות המחאות (צ’קים) או כאשר סכום התרומה גבוה בצורה יוצאת דופן.
את כל המסמכים הללו יש לשלוח למשרד פקיד השומה האחראי על אזור מגוריכם.
במידה וקיבלתם אישור מפקיד השומה על החזר מס על תרומות עליכם להגיש אותו למעסיק שלכם.
עבור עצמאים – כל שעליכם לעשות זה לצרף את הקבלה על התרומה לדו”ח השנתי ולמלא את כל הפרטים על גבי טופס 1301 אותו אתם מגישים כל שנה למס הכנסה.

על כמה מקבלים החזר מס על תרומות?

עבור החזר מס על תרומות רשות המיסים מאפשרת לקבל הטבת המס עבור תרומה אחת או עבור כמה תרומות בנפרד אך גובה התרומה חייב לעלות על 200 ש”ח בשנה.גובה ההחזר הוא 35% מגובה התרומה שתרמתם.
בנוסף חשוב לדעת כי הזיכוי יינתן על תרומה עד לתקרה של 10,019,808 ₪ (נכון ל-2023) או עד 30% מהכנסתם החייבת במס של התורמים לאותה שנה לפי הנמוך מביניהם.וכי על סכומים שמעבר לתקרה זו לא תינתן הטבת מס.

החזר מס על תרומות מקוון – האם זה אפשרי?

התשובה היא בהחלט כן! ניתן להגיש טופס בקשה להחזר מס מקוון על תרומות .על מנת לעשות זאת, יש להיכנס לאתר האינטרנט של רשות המסים ולמלא את הטופס המקוון “בקשה להקלה במס” (טופס 116). לטופס יש לצרף קבלות תרומה מקוריות, על שם מבקש ההחזר.

להלן השלבים להגשת בקשה להחזר מס על תרומות באופן מקוון:
היכנסו לאתר האינטרנט של רשות המסים.
לחצו על “הגש בקשה”.
בחרו ב”בקשה להקלה במס” (טופס 116).
מלאו את הטופס המקוון.
העלו את הקבלות תרומה.
שלחו את הבקשה.
הבקשה תטופל על ידי רשות המסים, והחזר המס ישולם לחשבון הבנק שלכם.

החזר מס על תרומות רטרואקטיבי

במידה ובשנה מסוימת שכחתם לדרוש החזר מס בגין תרומה שתרמתם,כדאי שתדעו שכספכם אינו אבוד וכי רשות המס מאפשרת לקבל החזר מס על תרומות רטרואקטיבי.הבקשה נעשית כרגיל באתר של מס הכנסה אך ניתן לבקש את הבקשה עד 6 שנים אחורה.יש לשים לב שלא מדובר בהקלה מיוחדת עבור החזר מס על תרומות.מס הכנסה מאפשר את ההליך הנ”ל עבור כל החזר מס.

סיכום

אם תרמתם כספים לעמותות מוכרות במהלך השנה או בשנים שקדמו לה,יתכן מאוד שאתם זכאים להחזרי מס שעשויים להגיע לסכומים משמעותיים מאוד.גם אם אתם לא כ”כ בקיאים בנושא ושואלים את עצמכם איך מקבלים החזר מס על תרומות,דעו שיש מגוון חברות שיכולות לעזור לכם לקבל את ההחזרים שמגיעים לכם בהקדם האפשרי. אז אם עוד לא הלכתם לבדוק את זכאותכם – זה הזמן!

החזר מס על תרומות
אודות כותב המאמר:
עמנואל שרקי
עמנואל שרקי
בן 25, סטודנט לחשבונאות וכלכלה באוניברסיטה העברית, גר בכוכב יעקב, נשוי שנתיים באושר ועושר.
שתפו את הפסט
אולי יעניין אותך גם
תוכן עניינים